Ce știti despre becurile cu LED ?

O scurtă istorie a LED-ului (dioda emițătoare de lumină), spune că aceasta a apărut de mai mult timp decât ar părea. Fenomenul LED este cunoscut sub numele de electroluminiscență, a fost descoperit de cercetătorul britanic H J Round în 1907 și a condus la cercetări suplimentare în acest domeniu. Primul LED a fost inventat de Oleg Vladimirovich în 1927.

După miniaturizare și stăpânirea multor variații de culoare, prima utilizare a becurilor cu LED-uri a fost anunțată aproximativ în 2009, când în laboratoare LED-urile ating valori care depășesc 100 lm / W. De atunci acestea au fost dezvoltate și au început să fie folosite din ce în ce mai mult, datorită avantajelor pe care le vom prezenta în continuare:

Becurile LED au cel mai mic consum în W față de celelalte tipuri de becuri la aceeași luminozitate furnizată. Pentru a avea o dimensiune a luminozității ce trebuie folosită în casă 700 de lumeni este suficient să furnizeze un bec pe un hol sau pentru privitul la televizor iar pentru citit sau gătit e nevoie de peste 1300 de lumeni.

Becurile cu LED, sunt produse mult mai “eco-friendly” decât becurile incandescente sau cele tip CFL (Compact Fluorescent Lamp) lămpi compacte fluorescente, au o durată de viață mult mai mare și îți scad semnificativ costurile cu energia electrică, încă din prima lună.

Becurile cu LED consumă mai puțin curent electric. Un bec cu LED consumă de două ori mai puţin curent electric decât unul fluorescent şi de zece ori mai puţin decât unul incandescent.

Becurile cu LED nu conțin substanțe toxice, precum plumbul sau mercurul, sunt extrem de rezistente la șocuri și, în lipsa unui filament (ca la becurile incandescente), nu se sparg.

Becurile cu LED nu produc căldură în casă și nici nu emit radiații ultraviolete și nu atrag insectele.