Cunoasteti specificatiile becurilor led?

Cand va decideti sa schimbati becurile clasice cu becuri cu LED sau daca alegeti acest tip de becuri pentru o locuinta noua, va va fi mult mai usor sa intelegeti specificatiile tehnice de care trebuie sa tineti cont.

Fluxul luminos

Spre deosebire de becurile clasice, la care ne uitam la puterea masurata in wati, la becurile LED trebuie sa tinem cont si de o alta unitate de masura, si anume de lumeni

In cazul becurilor LED, puterea este un indicator pentru energia electrica pe care o consuma, iar fluxul luminos este masurat in lumeni.  In general, pe ambalajul becurilor LEDm producatorii fac o comparatie cu becurile clasice, pentru ca cei care le cumpara sa se poata orienta mai usor. Daca aceste informatii nu exista pe ambalaj, in industria surselor de iluminat LED, fluxul luminos este masurat in mod standardizat, astfel incat puteti face o apreciere dupa urmatorii indicatori:

  • un flux luminos de 380-460 lumeni corespunde cu lumina unui bec de 40 wati
  • un flux luminos de 750-850 lumeni corespunde cu lumina unui bec de 60 wati
  • un flux luminos de 1100-1300 lumeni corespunde cu lumina unui bec de 75 wati
  • un flux luminos de 1700-1800 lumeni corespunde cu lumina unui bec de 100 wati.

Astfel, intotdeauna cand doriti sa stiti cat de puternic va lumina un bec cu LED, fiti atenti la numarul de lumeni. Numarul de wati va este de ajutor doar pentru a putea face o comparatie, ca sa vedeti cata energie electrica s-ar putea economisi.

De exemplu, in cazul in care inlocuiti 4 becuri de 100 wati cu becuri cu LED de doar 10 wati, consumul de energie electrica scade cu aproximativ 90%.

Temperatura de culoare

Temperatura de culoare se masoara in grade kelvin si este cea care face diferenta intre becurile LED cu lumina calda sau cu lumina rece. Kelvinul se foloseste pentru a masura temperatura de culoare a surselor de lumina.

Lumina calda corespunde unor temperaturi scazute (2700-3200 K),

Lumina neutra sau lumina naturala (4000-5000 K),

iar lumina rece corespunde unor temperaturi inalte (peste 6000 K).

Pentru ca noi suntem obisnuiti cu lumina becurilor clasice, avem tendinta sa folosim becuri LED cu lumina calda, insa exista destule persoane care prefera o lumina rece.

Indicele de redare al culorii

Indicele de redare al culorii, CRI (din lb. engleza: Color Rendering Index), este modul prin care se compara lumina oferita de un bec LED cu lumina naturala a soarelui. Lumina soarelui are un indice de 100 CRI. In momentul in care indicele este mai mic de 80 CRI, culorile nu mai sunt percepute in mod corect, iar daca acesta scade sub 70 CRI, nuantele culorilor asa cum le vede ochiul uman, nu mai corespund cu realitatea. Asta inseamna ca daca va doriti sa aveti o lumina in care sa percepeti bine culorile, cat mai asemanatoare cu lumina naturala, trebuie sa alegeti becuri LED cu un indice de redare al culorii cat mai ridicat.

Gradul de protectie

Gradul de protectie (IP – Ingress Protection) se refera la protectia impotriva umiditatii si a prafului pe care o au becurile LED. Acesta este in general de IP20 in cazul becurilor si spoturilor LED destinate pentru locuinte si spatii de dimensiuni reduse si creste in cazul corpurilor de iluminat pentru spatii comerciale si industriale sau al corpurilor pentru iluminat stradal. Cele doua cifre din IP au semnificatii diferite, prima reprezentand protectia impotriva prafului si a doua protectia impotriva umiditatii. De exemplu, pentru un IP20, cifra 2 reprezinta o protectie impotriva corpurilor solide mai mari de 12 mm, iar cifra 0 reprezinta faptul ca nu exista alta protectie speciala.

In cazul unui corp stradal care are IP66, de exemplu, prima cifra 6 reprezinta faptul ca respectivul corp nu permite patrunderea prafului, iar a doua cifra de 6 reprezinta protectia impotriva apei, chiar si sub forma de jet puternic, insa in cantitati mici.

Tensiunea nominala

Acest aspect nu mai are nevoie de clarificari, se refera la tipul de retea electrica in care functioneaza becul respectiv. Tensiunea nominala de functionare in Romania este de 230V, asa fiind majoritatea becurilor cu LED, dar exista si spoturi alimentate la 12V, care functioneaza cu transformator.

Instalarea becurilor cu LED

Atunci cand alegem becuri, trebuie sa fiti atenti si la tipul de soclu pe care il aveti in locuinta. Soclul este partea becului care se conecteaza la corpul de iluminat si prin care se realizeaza transferul curentului electric.

Cel mai des intalnit tip de soclu este E27. Asta inseamna ca diametrul este de 27 mm, iar E vine de la Edison, inventatorul acestui tip de soclu.

Soclul E14 se foloseste la aplice, veioze, in general corpuri de iluminat mai mici, pentru ca are un diametru de doar 14 mm.

Soclul E40, fiind mai mare, se intalneste in general in cazul corpurilor pentru iluminat industrial sau stradal.

Soclurile tip ”pin” au fost inventate de compania General Electric si sunt folosite in general in spatiile comerciale. De obicei, se folosesc pentru becuri CFL sau ”economice”.

Soclurile cu 2 pini se folosesc pentru spoturi si au 2 pini de diferite forme, aflati la diferite distante, pentru a permite fixarea spoturilor in corpul de iluminat. Acestea variaza de la GU4 (o distanta de 4 mm intre pini) la GU10 (distanta de 10 mm).

In acest magazin, va oferim o gama variata de becuri cu LED, cu lumina calda sau rece, cu bulb clar sau mat, de diferite puteri si cu flux luminos puternic sau mai putin puternic, in functie de preferinte si de intrebuintari.

Becurile produse de partenerul nostru din Cehia, TESLA Lighting, va ofera o gama variata de becuri led pentru un iuminat eficient, economic si prietenos cu mediul inconjurator.